Sporthal Lageweg weer als nieuw

De sporthal aan de Lageweg in Noordwijk Binnen is weer beschikbaar. Het heeft even geduurd maar alle waterschade is hersteld. Bewegingsonderwijs heeft weer een mooie eigen ruimte.

Met elkaar weer gestart

Lekker sporten in een mooie sporthal vlakbij school. Het kan weer. Op maandag 8 mei heropende wethouder Alois Eberharter samen met de leerlingen van enkele scholen op feestelijke wijze de sporthal aan de Lageweg in Noordwijk Binnen. 

Meteen lekker actief

SJC Sporthal

De wethouder (op foto rechts) en Bas van den Berg, directeur Sportbedrijf Noordwijk, waren blij dat de hal weer beschikbaar is. De kinderen konden na het fotomoment meteen aan de slag alsof er niets gebeurd was. Daarmee hebben gemeente, bewegingsonderwijs en kinderen een nare periode afgesloten.

 

Achter de rug

Eind november 2022 kwam de nieuwe hal namelijk volledig blank te staan. Daardoor raakte onder meer de sportvloer onherstelbaar beschadigd. In goede samenspraak met diverse aannemers en het sportbedrijf Noordwijk is de sportvloer volledig vervangen. De hal is weer in goede staat gebracht.

I De gemeente Schagen heeft er een tweede elektrische strandrolstoel bij. Vanaf donderdag 3 maart is de stoel te vinden bij Strandpaviljoen NewZuid in Sint Maartenszee. De komst van de stoel is een initiatief van de Seniorenpartij, Gehandicapten PlatForm Schagen en de gemeente. Deze partijen realiseerden twee jaar geleden ook de elektrische strandstoel die bij Strandpaviljoen Vos in Callantsoog staat. “Ondanks corona hebben mensen de stoel zo’n 160 keer gebruikt,”zegt Perry Vriend van de Seniorenpartij. Alle partijen verwachten dan ook dat de tweede stoel ook volop gebruikt gaat worden.

Merendeel ziekenhuizen levert nieuwe wachttijden  op

Veruit de meeste ziekenhuizen hebben hun wachttijden aangeleverd. Op dit moment heeft 84 procent deze gegevens met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gedeeld. Daarmee is van 147 ziekenhuislocaties in Nederland bekend wat daar de wachttijd is voor de polikliniek, de diagnostiek en de behandeling. Inmiddels heeft ook 51 procent van de zelfstandige klinieken deze informatie aangeleverd. Het gaat dan om 387 locaties. De NZa wil dat alle aanbieders gaan aanleveren, maar is met deze aantallen voor de eerste aanlevering midden in de zomervakantie tevreden. Instellingen hadden kort de tijd om administratieve en technische aanpassingen te doen, het is mooi dat dit is gelukt, aldus de NZa. 

De wachttijden moeten ziekenhuizen en zelfstandige klinieken sinds 1 augustus elke twee weken aanleveren via het Zorgbeeldportaal van de NZa. Het eerste aanlevermoment was op 10 augustus. Het Zorgbeeldportaal werd al gebruikt voor het aanleveren van informatie over de gevolgen van de corona-uitbraak voor de ziekenhuiszorg. Deze actuele informatie over wachttijden is nodig om zorg die moet worden ingehaald zo snel mogelijk te leveren. Zorgverzekeraars kunnen deze informatie gebruiken om patiënten desgewenst te bemiddelen naar andere ziekenhuizen of klinieken waar eerder plek is.

Wachttijden raadplegen 

Op de site van ZorgkaartNederland zijn  de wachttijden te raadplegen die tot en met afgelopen vrijdag zijn aangeleverd. De gegevens van aanbieders die na vrijdag hebben aangeleverd worden woensdag toegevoegd. Patiënten gebruiken het overzicht om te kunnen zien hoe lang ze moeten wachten op een behandeling en om te zien waar de wachttijd het kortst is

Bron: Nationale Zorggids

 

Voordelen en nadelen van particuliere klinieken

Steeds meer mensen hebben zorg in een particuliere kliniek ontdekt. De wachttijden zijn over het algemeen korter en de zorg is vaak persoonlijker. Toch is het niet altijd de beste optie.

Door redactie Wegwijs op

donderdag 29 juli 2021

 

Particuliere klinieken verwachten dit jaar 10 tot 15 procent meer omzet te draaien. De groei wordt deels veroorzaakt door de Covid crisis. Particuliere klinieken nemen zorg over die ziekenhuizen noodgedwongen uitgesteld hebben. Vaak wordt gedacht dat deze klinieken duur zijn en niet onder de dekking van je zorgverzekering vallen. Hoe zit dat precies?

Over het algemeen leveren particuliere klinieken specifieke zorg, terwijl ziekenhuizen meer in de breedte opereren. Particuliere klinieken hebben als specialisatie bijvoorbeeld orthopedie of oogheelkunde. Er zijn twee soorten particuliere klinieken: Zelfstandige behandelcentra (ZBC) en privéklinieken.

Verschil zelfstandige behandelcentra en privéklinieken

Het grootste verschil is dat in een ZBC minimaal twee medisch specialisten moeten werken. Dat zijn artsen die ook in dezelfde functie in een ziekenhuis hadden kunnen werken. In privéklinieken kan je ook als basisarts of ander type zorgverlener aan de slag. Denk aan verpleegkundigen of fysiotherapeuten. In een ZBC kliniek worden vaak niet medisch noodzakelijke behandelingen gedaan. Zoals neuscorrecties of botox behandelingen.

Voordelen en nadelen van particuliere klinieken

Door de specialistische aard van particulieren klinieken is er veel kennis en ervaring over dat ene vakgebied. Er wordt eerder gebruik gemaakt van de nieuwste behandelmethoden. Ook zijn de wachttijden vaak korter dan in het gemiddelde ziekenhuis. Dat is overigens logisch, aangezien er geen spoedeisende hulp tussendoor komt. De zorg is hierdoor goed te plannen.

Door het specialistische karakter van particuliere klinieken kunnen mensen met verschillende aandoeningen hier niet altijd terecht. In een ziekenhuis werken verschillende specialisten samen, waardoor ze meer complexe zorg kunnen leveren. Particuliere klinieken beschikken daarnaast niet over een intensive care. Bij ernstige complicaties moeten patiënten alsnog overgebracht worden naar een ziekenhuis.

Toezicht van klinieken

ZBC staan, net als ziekenhuizen, onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Privéklinieken hebben geen registratieplicht en staan dus ook niet onder dit toezicht. Wel is er een keurmerk. Het keurmerk ‘Zelfstandige Klinieken Nederland’ controleert of er wordt voldaan aan medische kwaliteitseisen en of die goed georganiseerd zijn.

Check bij zorgverzekeraar of zorg vergoed wordt

De zorgverzekering vergoedt alleen medisch noodzakelijke behandelingen. Je hebt dus een verwijzing van de huisarts nodig. Ga er echter niet automatisch vanuit dat alle noodzakelijke behandelingen vergoed worden. Kijk bijvoorbeeld eerst welke zorg in jouw zorgpakket zit en of de verzekeraar een contract heeft met de kliniek waar je naartoe wilt. Weet je niet zeker of de zorg vergoed wordt? Neem dan contact op met de verzekeraar. Zij kunnen samen met jou kijken waar je het beste terecht kunt. Dat voorkomt een onverwachte en mogelijk forse rekening op je deurmat.

Steeds meer mensen hebben zorg in een particuliere kliniek ontdekt. De wachttijden zijn over het algemeen korter en de zorg is vaak persoonlijker. Toch is het niet altijd de beste optie. Bijvoorbeeld wanneer je meer nodig hebt dan een relatief eenvoudige en specifieke behandeling of de kosten niet (volledig) door je verzekeraar worden vergoed

Bron wegwijs

info@noordwijkvooriedereen.nl

Copyright © 2020 Noordwijk Voor Iedereen