Voordelen en nadelen van particuliere klinieken
Steeds meer mensen hebben zorg in een particuliere kliniek ontdekt. De wachttijden zijn over het algemeen korter en de zorg is vaak persoonlijker. Toch is het niet altijd de beste optie.
Door redactie Wegwijs op
donderdag 29 juli 2021
Particuliere klinieken verwachten dit jaar 10 tot 15 procent meer omzet te draaien. De groei wordt deels veroorzaakt door de Covid crisis. Particuliere klinieken nemen zorg over die ziekenhuizen noodgedwongen uitgesteld hebben. Vaak wordt gedacht dat deze klinieken duur zijn en niet onder de dekking van je zorgverzekering vallen. Hoe zit dat precies?
Over het algemeen leveren particuliere klinieken specifieke zorg, terwijl ziekenhuizen meer in de breedte opereren. Particuliere klinieken hebben als specialisatie bijvoorbeeld orthopedie of oogheelkunde. Er zijn twee soorten particuliere klinieken: Zelfstandige behandelcentra (ZBC) en privéklinieken.
Verschil zelfstandige behandelcentra en privéklinieken
Het grootste verschil is dat in een ZBC minimaal twee medisch specialisten moeten werken. Dat zijn artsen die ook in dezelfde functie in een ziekenhuis hadden kunnen werken. In privéklinieken kan je ook als basisarts of ander type zorgverlener aan de slag. Denk aan verpleegkundigen of fysiotherapeuten. In een ZBC kliniek worden vaak niet medisch noodzakelijke behandelingen gedaan. Zoals neuscorrecties of botox behandelingen.
Voordelen en nadelen van particuliere klinieken
Door de specialistische aard van particulieren klinieken is er veel kennis en ervaring over dat ene vakgebied. Er wordt eerder gebruik gemaakt van de nieuwste behandelmethoden. Ook zijn de wachttijden vaak korter dan in het gemiddelde ziekenhuis. Dat is overigens logisch, aangezien er geen spoedeisende hulp tussendoor komt. De zorg is hierdoor goed te plannen.
Door het specialistische karakter van particuliere klinieken kunnen mensen met verschillende aandoeningen hier niet altijd terecht. In een ziekenhuis werken verschillende specialisten samen, waardoor ze meer complexe zorg kunnen leveren. Particuliere klinieken beschikken daarnaast niet over een intensive care. Bij ernstige complicaties moeten patiënten alsnog overgebracht worden naar een ziekenhuis.
Toezicht van klinieken
ZBC staan, net als ziekenhuizen, onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Privéklinieken hebben geen registratieplicht en staan dus ook niet onder dit toezicht. Wel is er een keurmerk. Het keurmerk ‘Zelfstandige Klinieken Nederland’ controleert of er wordt voldaan aan medische kwaliteitseisen en of die goed georganiseerd zijn.
Check bij zorgverzekeraar of zorg vergoed wordt
De zorgverzekering vergoedt alleen medisch noodzakelijke behandelingen. Je hebt dus een verwijzing van de huisarts nodig. Ga er echter niet automatisch vanuit dat alle noodzakelijke behandelingen vergoed worden. Kijk bijvoorbeeld eerst welke zorg in jouw zorgpakket zit en of de verzekeraar een contract heeft met de kliniek waar je naartoe wilt. Weet je niet zeker of de zorg vergoed wordt? Neem dan contact op met de verzekeraar. Zij kunnen samen met jou kijken waar je het beste terecht kunt. Dat voorkomt een onverwachte en mogelijk forse rekening op je deurmat.
Steeds meer mensen hebben zorg in een particuliere kliniek ontdekt. De wachttijden zijn over het algemeen korter en de zorg is vaak persoonlijker. Toch is het niet altijd de beste optie. Bijvoorbeeld wanneer je meer nodig hebt dan een relatief eenvoudige en specifieke behandeling of de kosten niet (volledig) door je verzekeraar worden vergoed
Bron wegwijs