In 2016 waren er 260.000 mensen in Nederland met dementie. Dat aantal is gestegen en blijft stijgen. Wat is dementie nu eigenlijk? Hoe ziet het ziektebeeld eruit en waar kun je als naaste terecht? In dit artikel lees je alles over het herkennen en omgaan met deze hersenziekte.
Hoezo lukt het ineens niet meer? Hij wist toch áltijd de weg naar huis? Is hij zijn tennisles nu alweer vergeten? In 2016 waren er 260.000 mensen in Nederland met dementie. Dat aantal is gestegen en blijft stijgen. Wat is dementie nu eigenlijk? Hoe ziet het ziektebeeld eruit en waar kun je als naaste terecht? Vief zocht het voor je uit.
Dementie of Alzheimer
Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes. Ziektes met symptomen waarbij informatie niet meer goed verwerkt kan worden door de hersenen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. De ziekte van Alzheimer staat het hoogst op de ranglijst (70%) ten opzichte van vasculaire dementie (16%) en de overige vormen van dementie (gezamenlijk 14%). Omdat Alzheimer het meest voorkomt, richten we ons in dit artikel vooral op deze vorm van dementie. Alzheimer is een ziekte die we allemaal wel kennen. We krijgen er direct mee te maken in de familie of horen erover van anderen.
Bron: Nieuwsbrief Vief